home
 
05-04-2006: Persbericht ANP

 
DEN HAAG (ANP) - Journalisten krijgen definitief geen toegang tot C2000, het digitale communicatienetwerk voor hulpdiensten. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Dat maakte het ministerie woensdag bekend.

Journalisten vroegen herhaaldelijk om aansluiting op C2000, dat het oude analoge systeem voor communicatie tussen hulpdiensten en de meldkamer heeft vervangen. Doordat C2000 is beveiligd kunnen journalisten en hobbyisten niet langer via een scanner meeluisteren met de hulpverleners.

De NVJ noemt het overleg "teleurstellend verlopen."

Woordvoerster Ellie Speet vindt het jammer dat ook het alternatieve plan van de vereniging is verworpen. De NVJ wilde dat journalisten toegang zouden krijgen tot p2000, een meldingssysteem voor hulpdiensten en brandweer. Dit systeem zou moeten worden aangevuld met politieberichten. "We hebben ook nog een codering voorgesteld, waarbij niet alle berichten journalisten bereiken", vertelde Speet woensdag.

Voor het ministerie is het alternatief niet bespreekbaar. De journalisten moeten het blijven doen met het oude alarmeringssysteem, waarbij voorlichters hen inseinen bij calamiteiten. Uit een inventarisatie van de NVJ is echter gebleken dat dit niet goed werkt.

"We hebben veel klachten gekregen en het bleek dat er meer dan honderd keer een persalarm was gemist", aldus Speet.

"Journalisten en fotografen willen niet iedere keer alleen de as na een brand aantreffen. Er zijn heel weinig regio's waar de media tevreden zijn."

Het ministerie wil gesprekken voeren met de politiedirecties in de 25 regio's om de samenwerking te verbeteren. De NVJ beraadt zich op stappen. "De minister heeft eerder beloofd tot een voor journalisten werkbare oplossing te willen komen. Dat is nu niet het geval." De vereniging hoopt het waarmaken van die belofte alsnog te kunnen afdwingen.
   
  home