home
 
13-04-2006: C2000 test goed verlopen?

 

"Precies zoals verwacht" is misschien een betere term.


Ik stond vanmiddag in Hoek van Holland tussen een groepje ME-ers dat zich kapot ergerde aan de apparatuur. Er werd niet door elkaar gepraat, dat is een bevinding die met C2000 heel gemakkelijk te constateren is. De achterliggende reden is des te dramatischer. Met C2000 wordt er niet meer rechtstreeks gecommuniceerd maar via het netwerk. Ideaal, want zo kun je glashelder met je collega in Groningen of Maastricht praten. Tot zover de voordelen.

Door ingelogd te zijn op het netwerk kun je digitaal "toestemming" krijgen om in gesprek te gaan. Maar dan moet het niet zo zijn dat een ander al aan het woord is. Het ME opperhoofd in kwestie kreeg haar manschappen op twee meter afstand niet aangestuurd. De opdracht was gebruik te maken van de communicatiemiddelen. Het netwerk was echter dusdanig belast dat het minimaal 5 seconden duurde voor je aan de beurt was ( ! ) en op het display van de porto te zien kreeg dat je kon praten.

Zo kon het gebeuren dat er een groep "hooligans" met elkaar op de vuist ging zonder dat er werd ingegrepen en schoten agenten van de directe hulpverlening (DHV) zonder communicatie met de ME een slachtoffer te hulp.
Eén van de ME-ers had het echter voor elkaar, zo leek het. "Vertel eens hoe je dat flikt, jij komt er altijd tussen!" werd hem door zijn collega's gevraagd. "Nee hoor, ik heb dezelfde apparatuur als jullie, ik heb alleen meer geduld. Als je maar lang genoeg wacht ben je vanzelf aan de beurt. Dat ik zo rustig lijk is alleen maar uiterlijke schijn, want neem aan dat ik inwendig kook hoor!"

Slechts ondergetekende kon hem uiteindelijk van zijn stuk brengen door op te merken "Ha, vandaar die druppels die uit je helm in je nek vallen." WAT KUN JE DAT ZIEN?! was de alleszeggende reactie. Nee natuurlijk kon ik dat niet zien. Maar ik had het vorige week al voorspeld.

Roger van der Kraan   
  home