home
 
06-09-2006:Remkes: Geen C2000 voor 'Blik op de Weg'

 
ARNHEM/DEN HAAG - Het televisieprogramma Blik op de Weg mag geen gebruikmaken van C2000, het nieuwe digitale communicatiesysteem voor de hulpdiensten. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de bestuursrechter in Arnhem. Minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) is er blij mee, zei zijn woordvoerder woensdag.

Leo de Haas TV Produkties, de producent van het programma waarin met camera's uitgeruste personenauto's het gedrag van weggebruikers vastleggen, had de zaak tegen de minister aangespannen. Aanleiding daarvoor was het besluit van Remkes om de programmamakers geen toegang te geven tot het landelijke C2000-netwerk.

Het oude, analoge systeem voor de communicatie tussen hulpdiensten en de meldkamer was voor journalisten en andere geïnteresseerden via de scanner af te luisteren. Die tijd is echter voorbij, omdat het digitale systeem daartegen is beveiligd.

Organisaties in dienst van de semioverheid die een operationele taak hebben op het gebied van openbare orde of veiligheid, kunnen als medegebruikers van C2000 worden aangemerkt. De rechtbank vindt het niet onredelijk dat de minister zich daarbij terughoudend opstelt en meent in navolging van Remkes dat de producent van Blik op de Weg niet voldoet aan de toelatingseisen.

„Van een onaanvaardbare inperking van het recht op vrije nieuwsgaring is de rechtbank daarbij niet gebleken”, staat in de uitspraak. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) had eerder ook al tevergeefs bij Remkes aangeklopt met de vraag of journalisten toegang mogen krijgen tot C2000. De woordvoerder van de minister benadrukte nogmaals dat het systeem bedoeld is om de hulpverlening te verbeteren en niet om journalisten te laten meeluisteren.

   
  home