home
 
06-11-2006:Politie Zuid-Holland-Zuid houdt niet van pottenkijkers

 
Internetkrant voor Zuid-Holland-Zuid
Peter Donk, hoofdredacteur

DORDRECHT - Het past geheel in het beeld dat minister Johan Remkes (VVD) van Binnenlandse Zaken van de politie naar buiten uit wil dragen. Namelijk: de politie mag niet meer in hun handelen te volgen zijn (scanner heeft plaatsgemaakt voor C-2000) en pottenkijkers mogen wegblijven bij incidenten of zich op een andere wijze manifesteren, namelijk ten dienste van de hermandad.


politielint.jpg
'Blijf je alleen maar kijken of kom je zelf helpen? Word politievrijwilliger' luidt de oproep. Met andere woorden, aan pottenkijkers hebben we
niks. Wegwezen! Een boodschap die op het politielint wordt uitgedragen. Lint dat wordt gespannen bij ernstige incidenten.
(© http://www.p2000zhz-rr.nl/ - Peter Wols)

Remkes hoeft geen tegenspraak van de politie Zuid-Holland-Zuid te dulden, want die zullen ze niet geven.

Daglicht
Duidelijk is dat het korps zich achter de minister schaart en zich niet schaamt om de boodschap mee uit te dragen. "Sinds de invoering van C2000 brengt de politie alleen nog het nieuws naar buiten, waar zij belang bij heeft. Dat is een zware afknapper voor de journalistiek binnen de democatie Nederland. Niet alles meer is te volgen, want niet alles komt naar buiten en dus ook niet eventuele fouten die de politie zou kunnen maken in bepaalde gevallen. Kortom alles wat het daglicht niet kan verdragen, komt de journalist en dus de burger niet te weten. Het is de ergenis van de mediawereld", verduidelijkt Peter Donk, hoofdredacteur van de Internetkrant voor Zuid-Holland-Zuid.

Boycot
De website boycot sinds de invoering van C2000 alle getuigenoproepen van de politie. Donk: "Zodra er weer een verzoek voor plaatsing binnenkomt, wordt deze gewist. De politie krijgt per direct te horen dat wij deze niet plaatsen door de boycot van vrije nieuwsgaring aangaan de politieberichtgeving. Ze kunnen een advertentie plaatsen. Dan blijft het stil aan de politiekant, want ze weten donders goed dat ze verkeerd bezig zijn. Ik ben van mening dat men door vermeende terroristische dreigingen is doorgeslagen. Dat gebeurde in Den Haag en die werkt door in het land."

Politieperskaart
Daar komt volgens Donk bij dat de journalistenvakbond NvJ klaarblijkelijk samen met de Vereniging Mediabelangen ook geen gehoor vinden bij de minister. "Misschien dat de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken in een volgend kabinet geen oogkleppen en oordoppen in heeft, want de serieuze oproep vanuit de journalistiek wordt niet gehoord. Dat is vreemd en ongehoord. Er moet toch iets te vinden zijn om mensen met een politieperskaart gewoon te kunnen laten mee luisteren. Desnoods door gecodeerde apparatuur. Er zit tot heden geen voortgang in", laat Donk weten, die lid is van beide verenigingen. Hij hoopt dat op korte termijn voor de media een passende oplossing wordt gevonden.
   
  home