home
 
24-08-2007: Incident Utrecht

 


Excuses politie aanstaande voor Webwereld-medewerker

Vrijdag 24 augustus 2007, 13:08 - It-journalist Brenno de Winter kan excuses verwachten voor het foto-incident, na een gesprek met de spoorwegpolitie en journalistenvereniging NVJ.

Het gesprek is onderdeel van de klachtenprocedure van de politie, waarbij alle betrokkenen de kans krijgen hun kant van het verhaal te vertellen. De Winter vertelde daarbij zijn versie van het incident rond de foto die hij op 7 augustus op Utrecht Centraal maakte van een Segway.

"Dat gesprek was op zich prettig, want nu kon ik eindelijk uitleggen waarom ik de foto wilde nemen. Die kans had ik eerder nog niet gehad", vertelt de freelance redacteur. "Het vervelende aan de zaak is dat de aanhouding nooit was gebeurd als de politie eventjes naar alle partijen had geluisterd."

Meteen na de uitleg liet Bert Houweling, operationeel chef en inspecteur van politie, aan De Winter weten dat zijn advies aan de korpschef van het KLPD is om de klacht te honoreren. Als het KLPD het advies opvolgt, krijgt De Winter excuses van het korps en een vergoeding voor de verwijderde foto. Bovendien wordt de aangemaakte mutatie uit de administratie gehaald.

Sportief

"Houweling gaf meteen aan dat de situatie hem duidelijk was en dat de politie haar boekje te buiten is gegaan. Dat is sportief", aldus De Winter. "Het belangrijkste voor mij is dat is doorgedrongen dat het niet normaal is dat mensen hun camera wordt afgepakt en er klakkeloos maar foto's worden gewist."

De politie heeft De Winter inmiddels verzekerd dat de medewerkers op dit punt betere instructies krijgen. Ook kreeg hij te horen dat de agenten het advies krijgen zich niet in civiele zaken te mengen, tenzij er echt een ruzie gaande is.

Tevreden

Als de korpschef het advies van Houweling opvolgt, is voor De Winter de zaak afgedaan en ziet hij af van een strafklacht: "Agenten doen goed werk en de boodschap dat dit gedrag een brug te ver is, is heus wel overgekomen. Dan is je doel toch bereikt?"

Brenno de Winter nam op 7 augustus op treinstation Utrecht Centraal een foto van een Segway met daarop een NS-medewerker. Toen hij weigerde zijn camera af te staan, werd de politie ingeschakeld, die hem vorderde de foto te verwijderen. Hoewel De Winter onder protest opvolging aan het bevel wilde geven, werd hij toch meegenomen naar het bureau. Daar werd hij meerdere malen bedreigd met opsluiting en strafvervolging en wiste de politie zijn foto.

   
  home